Němci se distancují od meziskladu v Temelíně

Petr Holub
14. 5. 2012 11:00
Firma blízká politikům nesplnila podmínky veřejné soutěže, ale zakázku získala
Foto: Jan Langer

Praha - Státní energetický gigant ČEZ vypsal veřejnou zakázku na stavbu meziskladu vyhořelého paliva v dubnu 2008. Za projekt a stavbu meziskladu chtěl zaplatit 490 milionů korun, přihlásila se ale jenom lichtenštejnská firma CEEI s nabídkou za 1,5 miliardy.

ČEZ nevýhodnou nabídku přijal s tím, že ho tlačil čas.

Další důvod uvedla mluvčí Eva Nováková: "CEEI měla jako jediná exkluzivní licence od společností GNS a WTI na dodávku vybavení pro stavbu meziskladu v zemích na východ od Německa. GNS je přitom společnost, která získala zakázku na dodávku kontejnerů pro mezisklad." Proto nezbývalo než přijmout.

Žádná licence, pouze jednání

Mezisklad v Temelíně skutečně využívá kontejnery Castor za dvě a půl miliardy, které vyrábí německá firma GNS. Tato společnost i její dcera WTI dnes ovšem vylučují, že mají cokoli společného se stavbou budovy meziskladu, případně s neprůhlednou firmou CEEI.

Podle mluvčího GNS Michaela Köbla žádná licence na dodávku zařízení pro mezisklad neexistuje a ani neexistovala.

"V období, kdy se mezisklad plánoval, jsme skutečně vedli s CEEI jednání o poskytnutí licence na stavbu meziskladu. Soutěž o mezisklad ale vyhrála CEEI s nabídkou jiného, v Česku vytvořeného plánu. Proto nebyla naše licence pro sklad v Temelíně ani potřeba," upřesňuje Köbl.

Přestavitelé společnosti ČEZ tedy zdůvodňovali přijetí předražené nabídky nepravdivými argumenty.

Tvrzení GNS, že se mezisklad postavil podle českého patentu, nezpochybnil ani mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Součástí smlouvy na mezisklad je přesto podle něho dokument z roku 2007, že CEEI získala od GNS licenci na mezisklad.

Mluvčí Köbl trvá na tom, že Němci žádnou licenci neposkytovali. Jeho protějšek Kříž není schopen svou verzi doložit: "Nemůžeme poskytovat třetím osobám obchodní smlouvy," vysvětluje.

Jak obejít kvalifikační podmínky

Důraz, se kterým ČEZ opakuje svou variantu, podle níž měl dodavatel meziskladu nepotřebnou německou licenci, jde vysvětlit tím, že právě díky údajné spolupráci s GNS získala lichtenštejnská firma miliardovou zakázku.

Podmínkou při soutěži byla reference, podle níž zájemce o stavbu meziskladu vybudoval stejné zařízení v uplynulých pěti letech. "To jde považovat za diskriminační podmínku," hodnotí zadání soutěže z roku 2008 jaderný expert Jan Haverkamp z Greenpeace.

V Evropě ji totiž mohly splnit pouze francouzská Areva nebo německé firmy GNS a Nukem (v roce 2009 byl Nukem zakoupen ruským Atomstrojexportem). CEEI se tedy mohlo soutěže účastnit pouze díky údajné licenci od GNS, případně další ze tří zmíněných firem.

"Dodavatel byl oprávněn prokázat splnění kvalifikace prostřednictvím subdodavatele," potvrdil mluvčí Kříž.

Údajná licence GNS tedy posloužila CEEI pouze k tomu, aby formálně splnila soutěžní podmínky. Pokud ovšem GNS licenci skutečně neposkytla, zadal ČEZ zakázku úložiště jaderného paliva na základě nepravdivého dokumentu.    

Neprůhledná zakázka, neznámý majitel

Zpráva z essenské centrály GNS rozšiřuje pochybnosti o průběhu stavby, při které mají být vyloučena všechna bezpečnostní rizika. Kromě trojnásobného předražení a neprůhledného průběhu veřejné zakázky se dosud nepodařilo objasnit, komu CEEI vlastně patří. Podle svého oficiálního sdělení o tom nic neví ČEZ, jeho hlavní akcionář ministerstvo financí, ani ministerstvo průmyslu nebo vládní pověřenec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška.

Podle obchodního rejstříku byla majitelem CEEI lichtenštejnská společnost UBIE, která své majitele nezveřejňuje. Personálně je však spojena s ukrajinským naftovým magnátem Vitalijem Amtonovem a v letech 2006 a 2007 obchodovala s nizozemskou firmou Appian, tehdejším majitelem plzeňské Škodovky.

Dnes CEEI uvádí jako majitele kyperskou firmu Panweco, jejíž skuteční vlastníci jsou skryti za řetězcem dalších kyperských firem.

O blízkosti CEEI a české politické scény svědčí fakt, že v jejím vedení zasedal někdejší místopředseda ODS Jiří Kovář. Firmu Panweco řídí šéf Strany soukromníků Rostislav Senjuk, který spolupracoval s ODS ve volební kampani roku 2010. Sám Senjuk neví, kdo je skutečným akcionářem Panweca.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte pro vaši firmu sklady?

 

Právě se děje

Další zprávy